czwartek, 21 maja 2015

Angielski deser w polskiej odsłonie.

Po raz kolejny, mimo starań mojego męża, w szafce z pieczywem zalegać zaczął chleb, już bardziej czerstwy niż świeży. Wiadomo mając do wyboru, domownicy wybiorą ten świeżutki. Mama nauczyła: Nie wyrzuca się chleba! Nauka powtarzana przez lata wbiła się na tyle mocno w moją duszę, że ta protestuje  z wielką mocą przed takim świętokradztwem ;)
Kiedy zastanawiałam się nad wykorzystaniem pieczywa inaczej niż w formie tostów, a chęć na "coś słodkiego" przez rodzinę przemawiała, natchnął mnie Jamie Olivier z  teleodbiornika.
Wiele osób twierdzi, ze  kuchnia angielska jest mdła. Hmmm... Może i tak. Ale przy odrobinie chęci wszystko można dopasować do swoich kubków smakowych. I tak powstał pudding chlebowy na słodko ze skórką pomarańczową i nutą kokosową.
Czemu w polskiej odsłonie? A z tego prostego powodu, że wbrew wszelkim zaleceniom nie użyłam do tego słodkiej drożdżówki czy chleba tostowego tylko naszego zwyczajnego polskiego pszennego chleba.




Pudding:
ok 3/4 bochenka chleba pszennego (1,2 zł)
1 łyżka skórki pomarańczowej (ok 1 zł)
330 ml śmietany 30% (2,25 zł)
150 ml mleka (0,56 zł)
2 jajka rozmiar M (0,67 zł)
1/2 szkl cukru pudru (0,45 zł)
1 łyżeczka kakao - można zastąpić czekoladą pokrojoną drobno (wówczas mieszamy z chlebem)
1 łyżka Kasi - ok 20 g
1 łyżka wiórków kokosowych do posypania, aromat kokosowy

Chleb kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne o rozmiarach ok 15x20 cm smarujemy pobieżnie, tłuszczem wysypujemy do niego chleb, wymieszany ze skórką pomarańczową. Mleko, śmietanę , jajka, cukier, kakao dobrze mieszamy do połączenia składników. Zalewamy chleb i odstawiamy do nasiąknięcia na ok 15 min. lub do całkowitego wsiąknięcia płynu W razie potrzeby mieszamy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i opcjonalnie smarujemy roztopionym masłem.
Posmarowanie masłem sprawi, że wierzch będzie bardziej chrupiący.
Koszt to od ok 7 zł. Cena ostateczna zależy od dodatków. Czekolada zamiast kakao, owoce suszone w kilku rodzajach, orzechy oraz wszystko to co aktualnie w duszy gra.
Pieczemy w  170 stopniach ok 30 min., do zrumienienia wierzchu, opcja góra-dół. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz